Eleverne kan læse om mangt og meget i fagbøgerne. Og de er vilde med det. Redaktør Lise Kloborg Pedersen har taget en temperaturmåling på elevernes interesse for faglitteratur.
"Jeg har altid haft en følelse af ikke at høre til"
Med en række barndomserindringer sætter den dansk-libanesiske forfatter Mohammed Ayoub ord på, hvordan det var at vokse op som anderledes i et klassisk middelklassekvarter i Aarhus. Erindringsbogen Månelanding er især rettet mod flerkulturelle elever i folkeskolen, som mangler en tydeligere stemme i litteraturen, mener den 28-årige forfatter.
Forskning peger på, at grammatikundervisningen sidder bedre fast, hvis den integreres i danskundervisningens øvrige tekstarbejde, og eleverne undersøger sig frem til viden, som de deler med hinanden. Ny bog introducerer “kontekstualiseret grammatik”.
Forfatter Tomas Lagermand Lundme: "Jeg skal have noget på spil i teksten"
Tomas Lagermand Lundme er aktuel med bpgen Han hedder Mikkel. I sine bøger fortæller han de historier, der kan være svære at sætte ord på. Han deler nemlig ud af sit inderste. Til gengæld håber han, at læserne også vil dele en snert af sig selv.
Man kan ikke begynde for tidligt med undervise eleverne i matematiske kompetencer.
Det mener Rikke Maagaard Gregersen, uddannet matematiklærer, kandidat i matematikdidaktik, og nu ph.d.-studerende ved DPU, Aarhus Universitet.
I denne udgave af Didaktor kan du høre Rikkes forklaring på, hvorfor man skal begynde tidligt med arbejdet med de matematiske kompetencer.
Hun fortæller også om kompetencernes vigtige rolle i Alineas nye matematiksystem Reflex – et matematiksystem, der skal skabe modige matematikere – allerede i 0. og 1. klasse.
Medvirkende
Anne Rosenskjold, forfatter
Tilrettel...
Forfatter Marianne Iben Hansen insisterer på, at det skal være sjovt at lege med ord. Også i skolen. Rim og rytme åbner døren til sprogets og litteraturens verden, mener hun. Selv hos de elever, der normalt ikke siger så meget i dansktimerne.
Forfatterne bag nyt undervisningsmateriale vil gøre op med traditionel grammatikundervisning. Eleverne skal undersøge, opdage og bruge grammatikken i stedet for at lave træningsøvelser med rigtige og forkerte løsninger, foreslår de.
Børn og unge deler ivrigt deres læseoplevelser på det sociale medie TikTok. Og det kan give inspiration til danskundervisningen, lyder det fra eksperter. Læs hvordan, og mød også Ingrid på 14 år, som har en profil dedikeret til bøger.
Dommerkomiteen havde en svær opgave foran sig, da de skulle finde vinderen af Alineas bogkonkurrence. Elever fra alle trin var inviteret til at indsende et bogpitch til den bog, som de synes mangler på biblioteket.
At læse op er en aktivitet, man forbinder med de mindre klasser og småbørn. Men der er mange fordele ved at læse op for de store elever også, lyder det fra eksperter.
Eventyr er gode, men jordnære og ærlige hverdagsfortællinger kan virkelig noget magisk. Det mener forfatter Rebecca Bach-Lauritsen og illustrator Lea Andersen, der står bag værket Underlig Fisk, som har vundet årets Skriverpris.
“Nye læsere har behov for at kunne genkende fortællingen”