Forfatter Marianne Iben Hansen insisterer på, at det skal være sjovt at lege med ord. Også i skolen. Rim og rytme åbner døren til sprogets og litteraturens verden, mener hun. Selv hos de elever, der normalt ikke siger så meget i dansktimerne.
Forfatterne bag nyt undervisningsmateriale vil gøre op med traditionel grammatikundervisning. Eleverne skal undersøge, opdage og bruge grammatikken i stedet for at lave træningsøvelser med rigtige og forkerte løsninger, foreslår de.
Børn og unge deler ivrigt deres læseoplevelser på det sociale medie TikTok. Og det kan give inspiration til danskundervisningen, lyder det fra eksperter. Læs hvordan, og mød også Ingrid på 14 år, som har en profil dedikeret til bøger.
Dommerkomiteen havde en svær opgave foran sig, da de skulle finde vinderen af Alineas bogkonkurrence. Elever fra alle trin var inviteret til at indsende et bogpitch til den bog, som de synes mangler på biblioteket.
At læse op er en aktivitet, man forbinder med de mindre klasser og småbørn. Men der er mange fordele ved at læse op for de store elever også, lyder det fra eksperter.
Eventyr er gode, men jordnære og ærlige hverdagsfortællinger kan virkelig noget magisk. Det mener forfatter Rebecca Bach-Lauritsen og illustrator Lea Andersen, der står bag værket Underlig Fisk, som har vundet årets Skriverpris.
“Nye læsere har behov for at kunne genkende fortællingen”
Lydbøger, spil og TikTok. Den digitale udvikling rykker ved læsningen, viser en ny undersøgelse af børn og unges læse- og medievaner. Vi har taget en snak med Stine Reinholdt Hansen, der er en af forfatterne bag.
Ingrid fandt både fællesskab og læseglæde på BookTok
Da Ingrid Frich var yngre, prøvede både forældre og lærere at få hende i gang med at læse. Hun bed ikke på. Men pludselig fandt hun sin egen vej til læseglæden. Hvordan? Svaret er TikTok. Eller nærmere bestemt BookTok. I dag er hun en vaskeægte – og ret cool – BookTokker.
5 pejlemærker til at arbejde med den barske ungdomslitteratur
De barske emner er - og har længe været - populære i udskolingens litteraturundervisning. Og med god grund: Det er stærke og virkningsfulde tekster, som trænger igennem mediebilledet og vækker de unges opmærksomhed. Men det stiller etiske krav til de rammer, vi som lærere præsenterer teksterne i. Det mener Marianne Holst Hundebøl, lærer og master i børns litteratur og medier.
De seneste år har dyr, planter og træer fået en ny stemme i børne- og ungdomslitteraturen. Det bør dansklærere tage godt imod, da litteratur åbner naturen på en anden måde, end naturvidenskabelige tekster kan, mener DPU-lektor Anna Karlskov Skyggebjerg.
“Gentaget læsning har effekt på både kort og langt sigt”
Sæt dine elever i gang med gentaget læsning fra læsestarten, indtil de afkoder flydende. Det gavner alle elever og forhindrer, at de mest usikre udvikler afkodningsvanskeligheder. Sådan lyder budskabet fra forfatter og læsekonsulent Pernille Frost.