En af landets nyeste skoler gør op med det klassiske klasserum. Alinea har besøgt Lindbjergskolen i Hammerum for at finde ud af, hvad faglokaler betyder for undervisningen i matematik – særligt for de elever, der ikke har det godt med faget.
I Det tænkende klasserum finder eleverne selv sammenhængen
På Rude Skov Skole i Birkerød praktiserer lærer Jonas Juul Hansen Det tænkende klasserum. Med et par hv-spørgsmål i baglommen skaber han et beredskab for sig selv. Få hans gode fif og perspektiv på, hvorfor elever også skal have tid til individuel refleksion.
Elevers forståelse for tal udvikles, når de bliver bevidste om den rigdom, et tal rummer. Denne forståelse er vigtigt for, at elever kan udvikle nye regnestrategier. Matematikredaktør hos Alinea Daniel Clive Ebeling giver sit perspektiv på, hvorfor du skal skabe talrige åbenbaringer for eleverne.
Hvis du gerne vil gøre din undervisning mere undersøgelsesbaseret, så tag et kig på de seks F'er. 6F-modellen er nemlig et godt redskab til at arbejde med den undersøgelsesbaserede tilgang.
TikTok-stjerne vil gøre op med ‘jeg er dårlig til matematik’-tankegang
21-årige Viktor Lassen er mathfluencer på TikTok. Han laver matematikvideoer, der hjælper elever med fx ligninger og Pythagoras’ sætning. Kommentarsporet taler for sig selv: Eleverne er vilde med det. I denne Q&A giver Viktor Lassen sit perspektiv på både fordele og ulemper ved, at elever lærer matematik på TikTok.
Mere variation, flere regnestrategier og mere GeoGebra er blot noget af det, man kan glæde sig til, når den nye udgave af Matematikfessor udrulles i løbet af året. Fessor-figuren har også fået et helt team af matematikmakkere, der skal bringe universet mere i øjenhøjde med eleverne. Vi har taget en snak med redaktionen om, hvad lærere og elever har i vente.
Når eleverne skal løse en matematikopgave, læser de typisk opgaven og går i gang med at løse den med det samme. Ifølge lektor Michael Wahl Andersen kan det betyde, at de misser helt basale informationer. Derfor har han været med til at udvikle den såkaldte pæremodel, som lægger vægt på forståelsen af opgaven, før eleverne går i gang med løsningen.
Rod, Vink og Geo er matematikkens superhelte. MatematikFessor har fået en gruppe matematikmakkere, der skal bringe træningsuniverset og den gamle Fessor-figur ind i en ny tid. Der er nemlig et helt nyt MatematikFessor på vej. Vi har taget en snak med digital produktchef Katrine Bruun Rørvig om det helt nye Team Fessor.
Helle Hillebrandt er medforfatter på bogen Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder fra Akademisk Forlag. Hun giver en lynintroduktion til dyskalkuli, som også går under navnet 'talblindhed'.
Claus Auning, lektor på læreruddannelsen på UC Syd, har en håndfuld anbefalinger til, hvordan man kan bruge matematisk modellering i tværfaglige projekter, så matematikfaget står stærkere sammen med naturfag.
Forstå dine elevers forforståelse - med kortlægning
Sæt fuld fokus på elevernes forforståelse, inden du tager fat på et nyt tema i matematik. Sådan lyder det gode råd fra to af forfatterne bag et nyt undervisningsmateriale, det hjælper dig med lige netop det. Kernen i det er kortlægning.