Gå til hovedindhold

"Det er ligesom EN NY VERDEN, DER HAR ÅBNET SIG FOR MIG"

Celine på 15 år fandt ud af, at hun var ordblind i 7. klasse. Dengang læste hun kun bøger, når hun blev tvunget til det. Nu har hun fået en helt ny kærlighed til litteratur.

pige-leaser_artikel-top_uge-3_final.jpg

Til at starte med syntes jeg, det var noget pjat, men så fandt jeg ud af, hvor rart og afslappende, det er at lytte til lydbøger. Det var min mor, der fik mig i gang. Hun har altid selv lyttet til mange lydbøger. Nu lytter jeg til lydbøger næsten hver dag.

Lydbøgerne fanger mig på en helt anden måde, end når jeg selv skal hakke mig igennem ordene. Når jeg selv skal læse, mister jeg hurtigt koncentrationen. Det hjælper meget, at jeg kan gå rundt og lave noget andet, mens jeg lytter til en bog. Det er en helt anden oplevelse. Ofte bliver jeg så grebet af en god bog, at jeg slet ikke stoppe igen. Det er ligesom en ny verden, der har åbnet sig for mig.

Før læste jeg mest de der tynde Sigge-bøger, som jo slet ikke er til min alder. Jeg kan godt lide heste, og det var det, jeg kunne overkomme at læse. Men det kunne tage mig en hel måned at komme igennem sådan en bog, fordi det var så svært. Jeg hadede det. Læsning var kun noget jeg gjorde, fordi jeg blev tvunget til det. Det var aldrig, fordi jeg havde lyst.

Jeg har fået et langt større ordforråd, efter jeg er begyndt at lytte til lydbøger. Og også en anden form for viden og indsigt. Det er noget helt andet en at læse de der små bøger, jeg skulle stave mig igennem tidligere, og som slet ikke passede til min alder. Lydbøgerne har åbnet nogle andre muligheder for, hvad jeg kan læse, og hvad jeg har lyst til at læse. Før var der mange bøger, jeg godt ville læse, men som jeg bare ikke var i stand til at læse.

I skolen er det også blevet nemmere. Jeg harikke længere den der øv-indstilling til at skulle læse. Inden jeg blev konstateret ordblind, læste jeg stort set altid opgaverne forkert og lavede derfor mange fejl. Også i matematik og de andre fag. Nu kan jeg lytte til teksten og gøre brug af alle de hjælpemidler, jeg har fået. Det kan også ses på mine karakterer, der er blevet bedre.

Jeg oplever ind imellem, at der er andre forældre, der synes, det er snyd, at jeg lytter til lydbøger i stedet for at læse dem selv. De mener, det må gøre mig til en dårligere læser. Men jeg synes tværtimod, det har gjort mig bedre til at læse. Før hakkede jeg mig igennem hver en stavelse. Nu kan jeg læse mange tek- ster flydende. Jeg ved ikke, hvad der har gjort forskellen. Men lydbøgerne har helt sikkert betydet, at jeg både er blevet gladere for bø- ger, og at jeg også er blevet en bedre læser.

Min største læseoplevelse har været ’Den hemmelige datter’ af Shilpi Somaya Gowda. Den er skrevet godt og er anderledes end meget af det andet, jeg har læst. Plottet er spændende. Den handler om en pige, der kom- mer til USA fra et andet land og gerne vil finde sine rigtige forældre. Det er en bog, jeg har været meget optaget af. Ellers er jeg mest til krimier, men det svinger lidt fra dag til dag, hvad jeg synes, er interessant.

Mit råd til andre ordblinde er at lade være med at være så skeptiske i forhold til at gå i gang med at lytte til lydbøger. Lige så snart man kommer i gang, finder man ud af, at der noget helt andet, end man går og tror, det er. Det kan være svært at forstå, når man ikke har prøvet det. Men når man ikke skal bruge energi på at sidde og hakke sig igennem en tekst, kan man i stedet koncentrere sig om at lytte til indholdet. Det er ligesom en film, der kører oppe i hovedet på en. Så jeg synes bare, det er med at komme i gang. For mig har det været en kæmpe lettelse, at det ikke længere skal være en kamp at læse. Nu er det rent faktisk sjovt.

 

artikel-kampagne_uge-2.jpg

Masser af inspiration til din undervisning

Faglitteratur til læreren. Gratis aktiviteter. Spændendende artikler. Vi har samlet alt det bedste til dig, der søger viden om ordblindhed og inspiration til din undervisning.