Gå til hovedindhold

Talblindhed på tavlen

Helle Hillebrandt er medforfatter på bogen Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder fra Akademisk Forlag. Hun giver en lynintro­duktion til dyskalkuli, som også går under navnet 'talblindhed'.

artikel-talblindhed.png

Hvad er talblindhed?
Talblindhed er en kognitiv mangel, der gør det svært at forstå grund­læggende numeriske begreber – især mængdebegrebet og opfattelsen af antal. Det er en mangel, der er uafhængig af andre evner, men viser sig ved helt grundlæggende talbehandling, mængdeopfattelse samt sammenligning af tal.

Luk
Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder

Mange elever i skolens matematikundervisning vil på et tidspunkt møde udfordringer. Om udfordringerne udvikler sig til længerevarende matematikvanskeligheder, handler ofte om, hvordan barnet og omverdenen går til udfordringerne, og om årsagerne til matematikvanskelighederne er didaktiske, psykologiske, sociologiske eller neurologiske.

Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder forklarer, hvad dyskalkuli indebærer, og hvordan forældre og lærere kan forholde sig til problematikken.

Læs mere om Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder

Berger Joa

Hvor hyppigt er det?
Det drejer sig formentlig om 1­-2 %, men da det fortsat er et ungt forskningsområde, og der ingen international konsensus er om defini­tionen eller identifikationen af talblindhed, kan det dreje sig om både færre og flere.

Hvorfor er det vigtigt at sætte fokus på?
Det er vigtigt at erkende, at nogle har det særligt svært med tal, og at det er en udfordring for dem i dagligdagen, fx i skolen. Det er vigtigt, at både talblinde elever og deres omgivelser accepterer og synliggør både talblindheden og de udfordringer, den fører med sig, så der kan tages de fornødne hensyn.

Der er kommet øget fokus på området – hvad tror du, det skyldes?
Det er svært at sige. Talblindhed er dér, hvor ordblindhed var for mange år siden, så man kan håbe, interessen kun vokser, da det for den tal­blinde kan være udfordrende at få en hverdag til at fungere på lige fod med ikke­-talblinde.

design_uden_navn.jpeg

TAL

TAL er et læremiddel til elever i matematikvanskeligheder. 

I TAL regner seks tegneseriekarakterer en stor del af regnestykkerne, og eleverne skal tage stilling til karakterernes strategier og regneprocesser i stedet for at regne selv. Fokus flyttes dermed fra eleverne til karaktererne i tegneserien. Derudover rummer TAL opgaver, der kan være med til at styrke elevernes talsans forud for arbejdet med strategier.