Gå til hovedindhold

Martin Vinther Madsen ser verden gennem ulvens øjne

Martin Vinther Madsen er aktuel med letlæsningsserien Ulvetid om ulveungen Volk og hans kamp for at overleve i en verden, hvor både rivaliserende ulveslægter og menneskene truer. Vi har talt med forfatteren om ulvens comeback, biodiversitet, og hvorfor vi skal have ulvens synspunkt med. 

artikel-qa-martin.jpg

Hvorfor har du valgt at skrive om ulvens tilbagekomst i Danmark? 
I 2012 bliver der fundet en død ulv i Jylland. Efter 200 år uden ulve i Danmark var de nu tilbage igen. Det satte gang i en masse spørgsmål i mit hoved. Hvorfor har ulvene været væk fra Danmark? Hvor har de været? Hvorfor er de kommet igen? Og så begyndte en spændende historie at tage form. Om en ulv, der bliver forfulgt af noget, som er så frygteligt, at hun er nødt til at flygte med sine unger til et område, hvor ingen ulv har turdet færdes i 200 år. Ydermere er ulven bare et fascinerende toprovdyr, som desværre har et meget blakket ry i forskellige fortællinger, fx Rødhætte og ulven. 

Hvilken rolle spiller mangfoldighed og biodiversitet i serien, og hvorfor er det vigtigt emne for dig? 
I Ulvetid er den største skurk en ond ulv ved navn Malum. Malum accepterer kun ulve af rent blod fra sin egen slægt, og som enhver anden tyrannisk diktator bruger han vold og drab til at opretholde magten. Han tolererer ikke forskellighed og mangfoldighed. Malum kan ses som et spejlbillede af menneskets forhold til naturen. Ensretning af vild natur og udrydelse af arter har alt for længe præget menneskets måde at behandle naturen på. Forskellighed og mangfoldighed, det, som hedder biodiversitet, er ved at forsvinde. Vi er nu ved at indse, at den del er ekstremt vigtig for naturen og for menneskehedens eksistens på Jorden. 

Du skriver fra ulvens synspunkt – hvordan kan det være? 
Ved at se tingene fra en ny vinkel får man ofte et andet indtryk. de fleste mennesker opfatter naturen som noget, vi ikke er en del af, men som vi kan bruge og have gavn af. Og det, som ikke er nyttigt, eller som direkte er generende, er der ikke brug for. 

Fx er de fleste enige om at tordenfluer er irriterende. Hvorfor skal de være her? Hvad gavner de? Det samme mener nogle om hvepse, hugorme eller ulve, som endda kan være farlige. Hvorfor skal de være her? Når folk siger sådan, får jeg lyst til at sige, at jeg lige har hørt en tordenflue og en hveps snakke sammen. Og de sagde præcis det samme om os mennesker. Hvorfor er de her? Hvad gavner de? De er farlige! 

Så når jeg skriver fra ulvens synspunkt, vendes vores natursyn på hovedet. Mit håb er, at det kan give læserne en ahaoplevelse og være en øjenåbner. Ting har altid flere perspektiver. Intet er sort eller hvidt, hverken i Ulvetid eller i virkeligheden.

Hvad håber du, man tager med sig som læser?
Jeg håber først og fremmest, at man vil tage historien til sig og blive opslugt af ulveungen Volks spændende historie. For spændende historier er efter min opfattelse det allervigtigste, når man skriver til børn. Og jeg håber også, at læseren får et nyt perspektiv på ulve, på naturen, biodiversitet og mangfoldighed. Det er så vigtigt. 

ulvetid_kampagnefelt.jpg

Ulvetid

Ulveungen Volk er i fare. Malum og hans ulve fra Baltis slægt er efter ham. Volk, Lupa og deres mor Uni må flygte ind i Det Flade Land. Det er farligt. For her bor menneskene tæt, og de dræber ulve. Men Volk er nødt til at gøre det. For Malum er endnu farligere end mennesker.