Gå til hovedindhold

Kom i gang med undersøgende grammatikundervisning

Vil du fylde klassen med engagerende samtaler om sprog og grammatik, så er undersøgende grammatikundervisning noget for dig. Eleverne skal undersøge sig frem til de grammatiske mønstre og strukturer, så de kommer helt ind under huden - og ind i deres egne tekster. 

1320x690_undersog_gramma.jpg

De klassiske træningshæfter til grammatik har været fast inventar i klasselokalet i årevis. Nu er der kommet et nyt alternativ: Undersøgende grammatikundervisning.  

Sarah Stjerne Tingleff, danskredaktør hos Alinea, har redigeret den nye udgivelse Sproggear, som er skrevet af Anette Vestergaard Søberg og Marie Elmegaard Pedersen. Et materiale, som har en undersøgende tilgang til grammatikundervisningen.  

"Når eleverne arbejder undersøgende med grammatik, er dialog i højsædet. Eleverne skal tale med hinanden om sproget. Fx når de opdager mønstre i måden ordene er sammensat på, og deler deres opdagelser med hinanden i klassen. Samtalen giver eleverne mulighed for sammen at skabe viden om sproget," fortæller Sarah Stjerne Tingleff.   

Den undersøgende tilgang gør, at de grammatiske strukturer sidder godt fast på nethinden. På den måde bliver det nemmere for eleverne at bruge sproget korrekt og virkningsfuldt i egne tekster.  

Luk
Faserne i Sproggear

Opdag en sproglig detalje  
Eleverne støttes i at undersøge og opdage detaljer om de grammatiske mønstre og strukturer i sproget. Fx undersøger de, hvordan udsagnsord er bøjet forskelligt i tid og hvad de skal være opmærksomme på, når de staver udsagnsord.  

Undersøg sproget i brug
Eleverne undersøger, hvordan sproget bliver brugt i en tekst. Fx undersøger de, hvordan en journalist bruger forskellige tider af udsagnsord til at kommunikere med en særlig hensigt i en portrætartikel. Og de diskuterer, hvad udsagnsordenes form gør ved deres oplevelse af teksten.  

Brug sproget  
Eleverne bruger deres viden om sprogets strukturer og funktion, når de skriver deres egne tekster og selv træffer sproglige valg. Fx skriver de indledningen til en portrætartikel. Inden de skriver, overvejer de, hvilken tidsbøjning af udsagnsordene, der vil virke mest appellerende på modtageren af teksten. 

Organiser undervisningen i faser
Når du og dine elever skal arbejde med undersøgende grammatik, er det vigtigt, at du guider og stilladserer for dine elever.  

"Eleverne skal gradvist opbygge deres viden om sproget. Og den viden skal de bruge til at øve sig i at træffe sproglige valg i deres egne tekster. Når afstanden mellem opdagelse og anvendelse er kort, øges sandsynligheden for, at eleverne også senere kan bruge deres viden om grammatik til at skrive gode, sammenhængende tekster," fortæller Sarah Stjerne Tingleff.  

I Sproggear har forfatterne organiseret undervisningen i tre overordnede faser. Faserne støtter eleverne i 1) at opdage detaljer om sprogets struktur 2) at undersøge, hvordan sproget fungerer i autentiske tekster og 3) at bruge deres viden om sproget i deres egne tekstproduktioner.  

”På den måde kommer de grammatiske strukturer og anvendelsesmuligheder helt ind under huden på eleverne – og videre ind i deres egne tekster," siger Sarah Stjerne Tingleff.  

Et par gode råd med på vejen
Hvis du har fået mod på at kaste dig ud i undersøgende grammatik, så får du her et par gode råd til at komme i gang. De gode råd kan du også finde i Sproggear.

  1. Lad sprogsamtaler fylde klasserummet på samme måde som litteratursamtaler. 
  2. Undersøg sproget sammen med eleverne. Det er ok, at du ikke har alle svarene. 
  3. Vær altid på jagt efter anledninger til at tale om grammatik i de tekster, eleverne læser og skriver. 
  4. Stil åbne spørgsmål, der lægger op til fælles undren og undersøgelse af grammatik og sproglige valg. 
  5. Skab rum for sproglige eksperimenter i klasserummet. Afprøv forskellige sproglige muligheder i fælleskab. 
  6. Kend dine elevers sproglige udfordringer, og støt dem i at sætte fokus på dem. 
  7. Hav mod på at give slip på den traditionelle grammatikundervisning. 
kampagnefelt_sproggear.jpg

Sproggear 7.-8. klasse

Sproggear er et undervisningsmateriale til undersøgende grammatikundervisning. Du og dine eleverne går på opdagelse i ni grammatiske emner, som er vigtige at have styr på, når man skriver tekster. Sammen med deres klassekammerater skal eleverne opdage, undersøge og diskutere de grammatiske emner. Og sammen skal de bruge deres grammatikviden i tekster, de selv skriver.