Gå til hovedindhold

Ingrid fandt både fællesskab og læseglæde på BookTok

Da Ingrid Frich var yngre, prøvede både forældre og lærere at få hende i gang med at læse. Hun bed ikke på. Men pludselig fandt hun sin egen vej til læseglæden. Hvordan? Svaret er TikTok. Eller nærmere bestemt BookTok. I dag er hun en vaskeægte – og ret cool – BookTokker.

ingrid_artikel_top.jpg
Kåre Viemose

Hvordan opdagede du BookTok?
Jeg fik en almindelig TikTok-profil i 2018. Sidste år begyndte jeg at få en masse BookTok-videoer i mit viewfeed. Jeg blev fanget og ville gerne være med. Så jeg oprettede en profil dedikeret til BookTok. Jeg var lige begyndt at læse en smule i min fritid, men BookTok fik hurtigt udvidet min boghorisont, fordi jeg ikke kendte så mange titler. 

Jeg er vokset op med en kæmpe bogreol i stuen, hvor der er bøger fra gulv til loft. Mine forældre har altid prøvet at få mig i gang med at læse. Men det fangede mig bare ikke rigtigt. Da det kom naturligt, blev de glade. Og de synes, det er ret fedt, at jeg laver BookTok.

Hvilke slags bøger læser du?
Jeg læser for det meste romancebøger. Jeg kan også sagtens læse genremæssigt bredt, men helst med et element af romance. Der er lidt mere spænding i det. Jeg kan godt lide den måde karaktererne og relationerne bliver bygget op.    

Jeg startede med at læse på dansk. Men på BookTok blev jeg ved med at få anbefalinger, der ikke var blevet oversat endnu. Så begyndte jeg bare at læse på engelsk, fordi jeg kunne ikke vente på, at de blev oversat. 

Hvilke posts laver du på TikTok?
Jeg laver videoer, som typisk er mellem 10 sekunder og 3 minutter. I videoerne fortæller jeg om mine holdninger til bøger, viser de bøger, jeg har læst, eller fortæller om de universer, der er bygget op omkring bøgerne. TikTok er et kort og kontant videoformat, og det er helt klart et medie for de unge. Jeg improviserer aldrig, men jeg er også lidt perfektionistisk. Hvis jeg optager en video på 1,5 minut, så kan jeg sagtens tage den om fire gange. 

Anmeldervideoer er en stor del af BookTok, men man kan også tage generelle TikTok-trends og dreje dem imod boguniverset. Jeg kan fx tage en sound, der trender, og så dreje den til at handle om bøger. Det er fedt, at man ikke behøver at holde sig i nogle bestemte kasser.

At være BookTokker handler også om image. Men mest af alt handler det om bøger og læseglæde, og det kommer man ret langt med. 

Kåre Viemose

Hvordan oplever du læsefællesskabet?
Det er spændende, når der er så mange forskellige mennesker og holdninger på BookTok. Man får en relation, når man følger hinanden. Det er et stort fællesskab, der hele tiden udvider sig.       

Jeg har fået et par venner gennem BookTok. Men de fleste er fra Sjælland, og jeg er fra Midtjylland. Så jeg har ikke mødt dem i virkeligheden, men jeg gad virkelig godt. Vi er kommet på Snapchat med hinanden, hvor vi snapper om bøger. Men det kan også bare være almindelige venneting, som vi snakker om. Jeg har facetimet med et par stykker af dem.  

Jeg ved, at mange voksne er bekymrede for mobning på TikTok. Men jeg oplever ikke, at der er mere mobning og hate end på så mange andre medier. Jeg har aldrig mødt det på BookTok. Det er et meget sundt og hyggeligt community. 

Luk
Kend din TikTok-lingo

BookTok = Et fællesskab under et hashtag, hvor unge deler deres læseoplevelser 

Post = Et opslag  

Caption = Tilhørende tekst til et opslag 

Sound = Underlægningsmusik til video 

BookTokker = En profil, der laver opslag dedikeret til BookTok 

Community = Fællesskab på sociale medier 

Viewfeed = Overblik over andre brugeres indhold 

Hvad siger dine venner til, at du laver BookTok?       
Mine venner læser ikke så meget. Mine tætteste læser en smule, men slet ikke i samme omfang, som jeg gør. De følger min BookTok-profil og liker mine opslag, men det er også det. Min læseglæde har ikke rigtig smittet af på dem. De er ikke totalt læsere, som jeg er.

Jeg tror, at mine venner synes, det er fedt, at jeg har fundet et fællesskab på BookTok. Men samtidig synes de måske også, det er mærkeligt, at jeg har fået en platform, hvor jeg kan dele mine holdninger. 

Når nu mine venner ikke læser, så er det dejligt at kunne dele læseglæden med de andre brugere på BookTok. Man bliver ikke helt så ensom omkring det. Sammen bygger vi et fællesskab op omkring læseglæden.

Tror du, at du havde fundet samme inspiration et andet sted?
Nej, det tror jeg slet ikke. Jeg har minimum 20 ulæste bøger i min reol. Jeg får hele tiden nye tips, og det ville jeg ikke få, hvis jeg ikke var på BookTok. Jeg synes, det er meget svært at finde inspiration andre steder. På BookTok lærer man også personerne bag at kende. Det er lidt mere personligt, end hvis det bare er helt traditionelle anmeldelser.  

Det personlige er vigtigt for mig. Jeg har forskellige BookTokkere, som jeg følger fast. Hvis de anbefaler noget, så tager jeg det seriøst. Fordi jeg har bygget en relation til profilerne.

Vi læser ikke rigtig nyere udgivelser i skolen. Jeg gad godt, at vi læste nogle af de titler, der rører sig hos os unge. Når vi skal analysere bøger med analyseskemaer og det hele, så kan det godt være lidt kedeligt. Men det kunne hjælpe lidt, hvis det var en spændende bog. Jeg har en veninde, hvor de læste Hunger Games i klassen. Det ville jeg ønske, vi også gjorde. 

Hvad kan TikTok, som andre sociale medier ikke kan?
Det er det korte videoformat, som har tiltrukket en helt ny bølge af brugere. Du kan blive lidt afhængig af det. Pludselig har du set 40 videoer, når du bare skulle se en enkelt. Det er lidt vanedannende at scrolle videre og videre. Lidt ligesom at spise sukker. Du kan bare blive ved.