Hiv fakta ind i undervisningen

Alle elever er nysgerrige på livet. De søger viden, som gør dem klogere på verden.  Derfor er faktatekster en vigtig del af danskundervisningen. Dorte Østergren-Olsen giver dig her 5 gode grunde til at læse fakta tidligt. 

Vi ved at læsning åbner et utal af døre; døre til ny viden, til nye oplevelser og ofte til nye venskaber. Så hvordan hjælper vi eleverne med at få lyst til at læse? Med fakta. 

Faktatekster kan ofte gå lidt i glemmebogen. Særligt før udskolingen. Men der er masser af gode grunde til at tænke faktateksterne ind på de yngre klassetrin. 

Dorte Østergren-Olsen, der er lektor i dansk på Københavns Professionshøjskole og en af forfatterne til det nye grundsystem til dansk, Dynamo, fortæller her, hvorfor der skal fokus på faktatekster. 

Fem gode grunde til at læse fakta tidligt 

1. Fakta fanger eleverne 
Netop fordi eleverne er nysgerrige på verden, så bliver de motiverede til at læse, når de kan læse faktatekster.

2. Faktatekster giver varieret undervisning
Når timerne byder på både fakta og fiktion, bliver undervisningen varieret, og eleverne kan koble sig på faktatekster ved at genkende noget fra egen hverdag.

3. Fakta er del af hverdagen
Eleverne har brug for at kunne læse og skrive faktatekster i skolen. Engager dem ved at lade dem tage udgangspunkt i nogle af deres egne erfaringer.

4. Fakta får andre elever frem i lyset
Alle elever skal shine i klassen. Når der arbejdes med faktatekster er der gode muligheder for, at elever som normalt ikke tager teten i dansktimerne, får lyst til at være med. 

5. Fakta åbner for fiktionen
Faktatekster er en vigtig indgang til arbejdet med fiktion. Faktateksterne giver eleverne erfaringer og sprog, som de kan bruge, når de undersøger og fortolker fiktionstekster.

Elevernes inviteres op til dansk
Dynamo inviterer eleverne op til dansk med genkendelige temaer, som engagerer dem.

Fra dette sikre ståsted åbner Dynamo døren op for alt dét, eleverne endnu ikke kender til. 

Det sker gennem spændende tekster og motiverende aktiviteter, hvor Dynamo tager eleverne i hånden, så de er klar til at udforske faget i fællesskab.

Vil du vide mere?

Mød Dorte Østergren-Olsen på Lærfest og hør hende fortælle om, hvordan fakta og fitkion går op i en højere enhed i Dynamo.