Gå til hovedindhold

Prisvindende begynderlæsning rammer plet

Med bogen Karl limer mor og far sammen har forfatter Kenneth Jakobsen Bøye og illustrator Louis Kønig-Wheatley netop vundet “Årets bedste begynderlæsningsbog” fra Københavns Børnebiblioteker.

karl-limer-mor-og-far-sammer-artikel.png

Kenneth Jakobsen Bøye fortæller her, hvad der skal til for at lave en prisvindende begynderbog, der rører og sætter gang i følelserne helt ned til lix 11.  

Hvad skal der til for at få børn godt i gang med at læse? 
En god fortælling. Og hvad er det så? Børn siger selv (viser undersøgelser af børns læsevaner) at de ville læse flere bøger, hvis de får bøger, der handler om deres liv. Børn læser gerne fortællinger, som de kan spejle sig i. Hverdagsliv. Humor og det absurde står også højt på børnenes egen liste over, hvad de gider at læse om. Og så må fortællingerne gerne være korte og fyldt med fantastiske illustrationer. 

Hvordan kom du på temaet og personerne i Karl limer mor og far sammen? 
Utroligt mange børn oplever skilsmisse. Det kan være komplekst at skrive om. Karl limer mor og far sammen sætter ord på, at de fleste skilsmissebørn føler skyld og skam. Børn vil jo læse om det liv de oplever, og der er langt flere børn der oplever skilsmisse end alvorlig sygdom, krig, død m.m. Børn fortjener bøger, de selv kan læse, der omhandler svære emner, men som også giver håb. Det gør Karl limer mor og far sammen. Børnene bliver ikke efterladt i mørket. 

Hvordan har du samarbejdet med illustrator Louis Kønig-Wheatley? 
Louis og jeg har et fantastisk samarbejde. Louis er en utrolig dygtig tekstlæser, som med sine illustrationer giver fortællingerne et nyt lag. Han digter med, forstærker, tilføjer og komplementerer ordene i fortællinger på en fantasifuld måde.

Børn fortjener bøger, de selv kan læse, der omhandler svære emner, men som også giver håb.

Kenneth Jakobsen Bøye

Hvorfor tror du, at bogen har vundet? 
Jeg har hørt om en pige, der hver aften i over en uge spurgte sin mor, om hun ville læse Karl limer mor og far sammen op for hende. Også selvom hun sagtens selv kunne læse bogen. Pigens forældre var lige blevet skilt, og pigen havde svært ved at tale om det. Forståeligt nok. At hun bad sin mor læse bogen op for hende, var nok hendes måde at sige til sine forældre: Jeg har det sådan her. 
Jeg har også fået at vide, at bogen har fået flere til at græde. Så svaret må være, at Karl limer mor og far sammen, på trods af at det er en letlæsningsbog, rører og sætter gang i en masse følelser. 

Har du andre spændende børnebogsprojekter på tegnebrættet?
Lige nu skriver jeg på Gitte Løkkegaards og min nye serie Karlsen og Ko. Vi er ved at skrive bog 3 i serien. Karlsen og Ko er en serie for de 8-11-årige. 
Og så skriver jeg på to nye billedfortællinger. Den ene handler om at have hul i maven. Den anden om at være bange. To grundlæggende følelser børn har. Det kan lyde tungt, men det er også fortællinger fyldt med fantasi og håb.

content_-_web_-_grafik_-_karl_limer_mor_og_far_sammen_-_bog.png
Årets bedste begynderlæsningsbog

Karl limer mor og far sammen

Karls mor og far skal skilles. Derfor får Karl en stor, sort klat i maven. Karl får en idé, så hans mor og far kan blive sammen. Han finder snor og lim. Og håber, at han kan trylle. Men hjælper snor, lim og trylleri? Og forsvinder Karls sorte klat? 

Karl limer mor og far sammen er en del af Alineas Blå Læseklub, der henvender sig til letøvede læsere i indskolingen og på mellemtrinnet. Teksten er læsepædagogisk bearbejdet og har et lix-tal på 11.