Gå til hovedindhold

Mere end 1000 ord

Hvert år udgives hundredevis af børne- og ungdomsbøger. Ofte er fokus på ordene og forfatteren. Her giver vi ordet til en af dem, som giver bøgerne deres visuelle lov. Illustrator Lars Vegas fortæller: 

unknown.jpeg

“Vi ser en villa- eller parcelhusvej med en overkørt kat i forgrunden. Det er enten morgen eller aften, hvor solen står lavt. Det er ikke usædvanligt at se. Det er genkendeligt. Men stemningen giver en fornemmelse af noget uheldsvangert. Jeg har med vilje overdrevet brugen af rødbrun i billedet for at overgøre kattens død, men samtidig kan det også bare være solens farver på det tidspunkt af dagen.

Illustrationen er lavet til bogen Det sker hver dag, hvor den første halvdel kun består af tekst, og den anden halvdel kun er illustrationer uden tekst. Redaktøren satte mig på opgaven, fordi hun synes, at jeg som illustrator evner at fortælle det, som står mellem linjerne.

I teksten er en kat betragteren af livet i kvarteret. Men den bliver kørt ned til sidst i forfatterens tekst. Jeg begynder min billedserie med et billede af det, tekstdelen slutter med. Altså den overkørte kat.

Jeg skulle lave mit bud uden at få vejledning fra redaktøren eller forfatteren. Det er sjældent, man som illustrator får den frihed.

Jeg tænkte, at illustrationen trods sin dysterhed og motivet med den overkørte kat ikke måtte blive for frastødende. Det skulle blot være et urovækkende vendepunkt for den fortsatte fortælling, der går i en markant mere bekymrende og dyster retning.

I de efterfølgende illustrationer forsøger jeg at fortælle så meget, jeg kan, for at få læseren til at dykke ned i billederne og billedsproget og for, at illustrationerne kan fungere som et inviterende oplæg til billedanalyse i undervisningen.”

modvaerk_kampagnefelt.jpg

Modværk

Modværk er stor litteratur i et lille format. Serien består af en række værker med vedkommende fortællinger i ord og billeder til udskolingen. Ofte griber skrift og illustrationer ind i hinanden.