Gå til hovedindhold

Niveauinddeling kan hjælpe elever i matematikvanskeligheder

Når 7. årgang på en skole i Hammerum har matematik, er de ikke sammen med deres normale klasse. Det giver flere elever, der er glade for faget. Sådan lyder det klare budskab fra de lærere, der står bag undervisningen. 

artikel-niveau-inddeling-matematik.png

Af og til synes det måske en smule kaotisk – men det virker!

Sådan beskriver to af matematiklærerne på 7. årgang på Lindbjergskolen deres undervisning i skoleåret 23/24 – et skoleår uden faste klasser i lige netop deres fag. 

"Vi kunne se, at vi havde for mange elever, som enten var for fagligt udfordrede eller ikke fik faglige udfordringer nok. Man siger, at man bare kan undervisningsdifferentiere i de enkelte klasser, men vi syntes ikke, at det var effektivt nok. Så vi måtte gøre noget mere andet, " siger Søren Lausdahl, der er matematiklærer og vejleder i samme fag på skolen i Hammerum. 

Her har man tidligere inddelt eleverne efter niveau i undervisningen i matematik, og det var også det, der skete på 7. årgang, da dette skoleår begyndte. 

Man må gerne gå på besøg
Skemaet er lagt, så de tre 7.-klasser har deres matematiktimer samtidig, og det gør det naturligt nok lettere at bryde klasserne op. Samtidig er lindbjergsskolen ikke som de fleste andre skoler, fordi den har faglokaler til alle fag – også matematik. 

Derfor har eleverne vænnet sig til ikke at have et fast klasselokale, og når der er matematik, sker det også, at eleverne går på besøg hos de andre niveauinddelte hold. 

Det er helt i orden, hvis man spørger matematiklærer Mads Dam Thyde. 

"Eleverne må meget gerne gå på besøg og se, hvad der sker på de andre hold, hvis det passer med deres undervisning. For det handler om, at den her inddeling efter niveau bliver en naturlig del af undervisningen, og det bliver den, hvis dørene til lokalet er åbne," siger Mads Dam Thyde. 

Han har været på Lindbjergskolen siden 2020, hvor den åbnede som en sammenslutning af to andre folkeskoler i Hammerum. På den ene af de skoler har Mads Dam Thyde tidligere arbejdet med niveauinddeling på tværs af klasser. 

"Den helt store fordel er, at eleverne bliver undervist og udfordret på den måde, der passer dem bedst fagligt. De oplever ikke ar sidde ved siden af en kammerat, der enten er fagligt langt foran eller bagefter dem i faget," siger Mads Dam Thyde. 

Eleverne er mere trygge – og stiller spørgsmål 
Men er matematikglæden højere blandt eleverne i 7. klasse på Lindbjergskolen end på andre skoler? 

Matematikvejleder Søren Lausdahl kan ikke fremvise data, der beviser lige netop det, men han har en sikker mavefornemmelse i forhold til, at eleverne har bedre forudsætninger for ikke at ende i matematikvanskeligheder. 

"Jeg tror på, at eleverne er mere trygge ved at stille spørgsmål og fortælle om det, de har svært ved, når de sidder sammen med andre med samme faglige niveau. De ved godt, at alle andre i klassen også har problemer med faget, og det giver dem altså en tryghed," fastslår Søren Lausdahl. 

Han understreger også, at eleverne bestemt også kan rykkes fra et niveau til et andet, hvis de udvikler sig fagligt. 

"Men vi har faktisk ikke oplevet, at vi har måttet rykke elever ned i niveau endnu – de rykker sig altid op," slutter Søren Lausdahl. 

design_uden_navn.jpg
Udviklet til elever i matematikvanskeligheder

TAL

TAL er et læremiddel udviklet til elever i matematikvanskeligheder. 

I TAL regner seks tegneseriekarakterer en stor del af regnestykkerne, og eleverne skal tage stilling til karakterernes strategier og regneprocesser i stedet for at regne selv. Fokus flyttes dermed fra eleverne til karaktererne i tegneserien.