Gå til hovedindhold

Så skal du hundestejleme få karry

Cato Thau-Jensen er en af Danmarks dygtigste illustratorer og er kendt for sin ekspressive og lettere groteske stil, hvor humoren har en fremtrædende plads. Han har vundet priser for sine illustrationer, men er netop nu aktuel som forfatter til bogen Farfar Flottenhejmer sætter fut i fejemøget, der handler om pigen Vigga og hendes meget glemsomme farfar. Vi har mødt forfatteren i hans atelier i Aarhus, som også fungerer som skriveværksted.

cato-thau-jensen_1.png
Hans Christian Jacobsen

HVAD SKER DER I DIN NYE BOG?
Der er vendt op og ned på rollerne. Man ser jo tit, at børn tager en voksenrolle på sig, og at de voksne måske er mere ansvarsløse. Det er ikke altid, at det er det rareste for barnet. I Farfar Flottenhejmer sætter fut i fejemøget er det pigen Vigga, der skal være alene hjemme, fordi forældrene har travlt på deres danseskole. Men hendes farfar er lige flyttet ind, og så sker der altså ting og sager, hvor man godt kan se, at der er byttet rundt på rollerne.

DET ER EN RET SJOV BOG. HVORDAN HAR DU BRUGT HUMOR I HISTORIEN?
Da jeg begyndte at skrive historien, handlede den om en lidt fjollet farfar, men jeg fandt ud af, at han måske i virkeligheden er dement. Jeg synes, at svære emner er gode at angribe med en lidt let tone. Derfor har jeg forsøgt at opbygge en stemning, der har et humoristisk tvist, så historien bliver mere lystspilsbetonet.

HVAD SKAL BØRNENE UNDRE SIG OVER, NÅR DE HØRER HISTORIEN?
De skal undre sig over sproget. De fleste historier er jo skrevet før, så det handler om at finde en ny form. For eksempel kan jeg godt lide at lave sætninger som: ”Så skal du hundestejleme få karry”. Det lægger sig op ad fanden stejle mig, som er et lidt hårdt udtryk, og så er der jo faktisk noget, der hedder en hundestejle. Ved at lege med ord og sætninger får vi en ny, humoristisk betydning frem. Formuleringerne må gerne ligge sjovt i munden som for eksempel: ”Av for sytten syltede små saltagurker”.

KRÆVER DEN SLAGS FORMULERINGER OG SPROGBRUG IKKE EN MASSE FORKLARINGER, MENS MAN LÆSER?
Som læser behøver vi ikke nødvendigvis at forstå alt med det samme. Det lydlige har også en kvalitet i sig selv. For eksempel at bruge salmer, som er skrevet for 200 år siden. Eller ord og formuleringer, som vi slet ikke benytter i dag, hvilket der næsten kan være noget magisk ved. Alt behøver ikke at være så forståeligt på det intellektuelle plan.

Hans Christian Jacobsen

 

 

Hans Christian Jacbosen

Farfar Flottenhejmer sætter fut i fejemøget
Viggas farfar siger, at plejehjemmet har smidt har ud, og derfor flytter han ind hos Viggas familie og hunden Pølse. Og så sker der ting og sager. En både gribende og humoristisk historie om pigen Vigga og hendes meget glemsomme farfar, der mødes i deres barnlige glæde over små ting, mens mor og far er på arbejde. Cato Thau-Jensen skriver om et svært emne med varme og masser af humor.

Bogen er en del af serien Miniværk, som er korte værker til litteraturundervisningen i indskolingen. Til bøgerne følger opgaver, som lægger op til en legende, sansende og æstetisk tilgang.

Blå bog

cato-thau-jensen_3.png
Cato Thau-Jensen

  • Uddannet illustrator fra Designskolen i Kolding i 1996 og bor i dag i Aarhus, hvor han også har atelier.
  • Har illustreret flere end 60 børnebøger skrevet af blandt andre Kim Fupz Aakeson, Louis Jensen og Katrine Marie Guldager.
  • Debuterede i 1995 som illustrator til Kim Fupz Aakesons Og så er det godnat og har siden modtaget flere litterære priser, blandt andet Kulturministeriets illustratorpris 2002.
  • Skriver også selv og er lige nu aktuel med bogen Farfar flottenheimer sætter fut i fejemøget illustreret af Katrine Louise Jakobsen og udgivet af Alinea.