Gå til hovedindhold

Styrk den positive læringskultur med undersøgende matematik

Det kan være svært at stille gode spørgsmål, som inviterer eleverne ind i matematikundervisningen. Og måske klassekulturen heller ikke helt er dér, hvor eleverne har mod på at dele med hinanden og turde fejle. De tre forfatterinder til matematiksystemet Reflex har et forslag til, hvordan du skaber en inkluderende undervisning og får alle elever med. 

950x7502.jpg

Alle kan byde ind, og alle kan være med
Med matematiksystemet Reflex har de tre forfattere Anne-Christine Weber, Dorte V. Hansen og Marie Proschowsky en ambition om at sætte en ny dagsorden i klasselokalerne. En dagsorden, som har fokus på undersøgende matematik, refleksion og sproglighed. Målet er at styrke den positive læringskultur, hvor eleverne deler viden, reflekterer sammen og er nysgerrige på hinandens opdagelser og erfaringer.

”Vores oplevelse er, at flere og flere lærere gerne vil arbejde undersøgende. Samtidig hører vi også, at det kan føles stort og uoverskueligt at gå i gang med. Men det behøver det ikke! Reflex er vores bud på, hvordan det gøres nemt for læreren og genkendeligt for eleverne”, fortæller forfatterne.

Når eleverne skal undersøge noget, er der ingen givne svar. Og det skal man som både lærer og elev lige vænne sig til. Derfor klæder Reflex dig godt på, så du hurtigt får greb om undersøgende matematik og skaber en god kultur i klassen.

Luk
3 fordele ved undersøgende matematik

Undersøgende matematik fylder en del i Reflex. Og det er ikke uden grund. Der er nemlig masser af fordele, når eleverne går på opdagelse i matematikken. 

  • Når eleverne undersøger, fylder refleksion, kommunikation og ræsonnementer mere i undervisningen. Det giver eleverne bedre mulighed for at udvikle deres matematiske kompetencer.
  • Eleverne oplever motivation og lyst til at deltage, hvis de føler, at deres bidrag - også fejl - er velkomne.
  • Elevernes egen verden bliver en del af matematikundervisningen, når de undersøger, fordi de trækker på deres egne erfaringer. På den måde bliver matematikken vedkommende for eleverne. 

 

Mød det ambitiøse trekløver på Lærfest
Vær med, når Anne-Christine Weber, Dorte V. Hansen og Marie Proschowsky giver en indflyvning til det helt særlige DNA i Reflex. De fortæller, hvordan du igangsætter matematiske undersøgelser, stiller gode spørgsmål og hjælper eleverne med at dele viden og reflektere over hinandens oplevelser. Sidst – men bestemt ikke mindst – giver de også gode råd til, hvordan du faciliterer en god opsamling i klassen.

Lyder det som noget for dig? Så sæt et stort X i kalenderen, når de tre forfatterinder holder oplæg den 16. marts i København og den 28. april i Århus. 

Læs mere om Alinea på Lærfest her

  • En undersøgelse i fire faser

Hver undersøgelse i Reflex følger en helt særlig opbygning, som skaber et læringsrum, hvor alle kan byde ind, og alle kan være med. 

Fase 1: Introtegningen
Stil et åbent spørgsmål med en lav indgangstærskel. Supplér med flere.

Fase 2: Vores undersøgelse
Rammesæt undersøgelsen med et spørgsmål og eventuelt flere, hvis eleverne går i stå. De arbejder sammen i par og gør notater undervejs.

Fase 3: Gi’ og ta’ + luppen
Del viden, tanker og idéer med hinanden. Tegn en andens idé i luppen.

Fase 4: Min rygsæk
Hold en klassesamtale, hvor I bliver enige om, hvad der skal med i rygsækken.