Gå til hovedindhold

Matematikvideoerbaner vejen for elevernes læring

Gennem det seneste år, hvor har alle været afhængige af onlineundervisning, har både lærere og elever prøvet kræfter med nye former for undervisning. En af de metoder, som har vundet endnu større indpas i matematiktimerne, er videoer. 

fessorsforum-026.jpg

Der er mange fordele ved at bruge videoer i undervisningen. Vi tager et kig på dem, og hører, hvad en lærer og en redaktør har at fortælle om deres erfaringer med matematikvideoer. 

Selvstændigheden og selvtilliden styrkes 
Marianne Hansen, som er lærer på Øster Nykirke Skole, er hyppig bruger af MatematikFessor. Portalen rummer over 1300 videolektioner, som trin for trin viser, hvordan eleverne skal løse opgaver inden for et specifikt emne. 

Hun introducerer allerede videolektionerne for sine elever i 3. klasse. Hun lærer dem at bruge oversigten og finde relevante lektioner på MatematikFessor, så eleverne bliver gode til selv at opsøge viden og løse de matematiske problemer, som de står over for. 

”Af og til hører jeg elever sige, at de ikke kan finde ud af matematik. Men det er ikke rigtigt. I langt størstedelen af tilfældene er det kun ét bestemt emne eller måske bare ét enkelt ord, de ikke forstår. Når eleverne selv kan finde frem til en forklaring via videolektionerne, føler de sig selvstændige og får selvtillid.” 

Videolektionerne kan bruges som et supplement til forløbene på MatematikFessor. Marianne Hansen anbefaler, at når et forløb slutter, får eleverne en aflevering for, som samler op på det pågældende emne. Videoerne fungerer især godt, hvis eleverne har udfordringer med bestemte former for opgaver inden for emnet, samtidig med de lærer at sætte ord på deres kompetencer. 

Videoer er elevernes hjælpende hånd 
Redaktør på MatematikFessor, Heidi Lenzing Thrane, har haft travlt de sidste par måneder. Sammen med en gruppe af andre redaktører har hun arbejdet på noget helt nyt; udgivelsen af nye regnehæfter til indskolingen, som meget passende hedder Regn med Fessor. 

”Hæfterne kommer omkring alle de færdigheds- og vidensmål, som eleverne skal møde på en struktureret og variereret måde. Og til hvert emne i Regn med Fessor har vi også lavet en kort og informativ video. Videoerne er tænkt som Fessors hjælpende hånd til eleverne. Vi har gjort os umage for, at videoerne kort og præcist fortæller, hvad eleverne har brug for at vide, og det betyder, at eleverne nemt kan arbejde med opgaverne alene. 

Herudover giver videoerne os mulighed for at visualisere matematikken, og det hjælper eleverne med at få en bedre forståelse af matematikken”, fortæller Heidi Lenzing Thrane. 

Du kan se Regn med Fessor-videoerne her