Alinea
Live

Fik du set vores AlineaLIVE-udsendelser?
I hvert afsnit sendte vi live og satte fokus på et af vores mange grundsystemer.

Du kan gense alle tidligere live-udsendelse.

Læs mere >

< Læs mindre

Læs mere >

< Læs mindre

d'dansk

Her taler Aslak Gottlieb med forfatteren Lena Bülow-Olsen om det populære dansksystem d’dansk. Lena fortæller, at et grundsystem er “rugbrødet i lærerens undervisning”.
De besøger 3. klasse på Præstø Skole, hvor dansklærer Stine Skov viser, hvordan hun arbejder med d’dansk.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Stine Skov fortæller om d'dansk. Systemet indeholder gode historier, som børnene kan mærke. Det handler om litteratur og tekstforståelse. (Nedklip 1)
Stine Skov viser, hvordan hun har sat sit præg på en opgave fra bogen. Eleverne skal nedskrive deres tanker, der sættes op på tavlen og læses af hele klassen. Opgaven lægger op til en dialogisk undervisning, hvor elevernes tanker bliver synlige og anerkendt. (Nedklip 2)
Lena fortæller om systematikken i d'dansk, og dansklærer Stine Skov taler med eleverne om den historie, de har hørt, og hvordan de har fået noget forskelligt ud af den. (Nedklip 3)
Forfatter Lena Bülow-Olsen forklarer om d’dansk og om, hvordan du som lærer selv kan bygge oven på og tilpasse det netop dine elever. (Nedklip 4)

Den første læsning

Alinea Live er rykket ind på Anemone Teatret, hvor Aslak Gottlieb taler med de to forfattere Ina Borstrøm og Dorthe Klint Petersen om Alineas læsesystem Den første læsning. Hør dem fortælle om, hvordan du iscenesætter din læseundervisning og sikrer sammenhæng mellem bøgerne og det digitale Ida og Emil-univers. Hør også tegneren bag de finurlige figurer, Jeanette Brandt, fortælle om, hvordan de blev til.

Det hele foregår på Anemone Teatret, hvor elever fra 2.u på Øster Farimagsgade skole selv bygger og spiller teater med Ida og Emil.

Glæd dig!

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Tegner Jeanette Brandt fortæller om, hvordan de populære figurer Ida og Emil egentlig blev til. (Nedklip 1)
Forfatterne Ina Borstrøm og Dorthe Klint Petersen fortæller om, hvordan du iscenesætter din læseundervisning og sikrer sammenhæng mellem bøgerne og det digitale Ida og Emil-univers. (Nedklip 2)
Forfatterne Ina Borstrøm og Dorthe Klint Petersen fortæller om, hvordan du iscenesætter din læseundervisning og inddrager eleverne i arbejdet med at skabe et spændende univers med Ida og Emil. (Nedklip 3)

Kaliber

Hvordan får vi virkelighedsnære scenarier ind i undervisningen? Aslak Gottlieb taler om scenariebaseret undervisning i udskolingen med forfatterne Simon Skov Fougt og Mike Juul Taagehøj.

Se med og hør blandt andet Josephine og Sebastian fra Virum Skole i en jobsamtale hos Morten Ovesen fra Microsoft.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Forfatterne Simon Skov Fougt og Mike Juul Taagehøj fortæller om indholdet i Kaliber. Hvad vil det sige at arbejde scenariebaseret i forhold til krig? Og hvordan giver det eleverne kompetencer til et liv uden for skolen? (Nedklip)

Læse-fagklub

Alinea Live er taget på Skolemessen i Aarhus, hvor Aslak Gottlieb tager et kig på spændende frilæsningsbøger. Det gør han sammen med redaktørerne Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller samt forfatter Janus Kodal og tegner Jenz Koudahl. De taler om, hvordan man får eleverne til at læse mere, læse bedre og læse med stor læseglæde. Og så tager de en snak om, hvad børn egentlig kan tåle at læse, mens Jenz tegner og fortæller.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse - del 1)
Redaktørerne Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller fortæller om tankerne bag forlagets frilæsningsbøger, og hvordan de arbejder med at sikre skolerne bøger, som motiverer børn til at læse. (Nedklip 1)
Cecilie Bogh og Andreas Munk Scheller fortæller om nye titler. Fokus er emner, som børnene synes er spændende og som giver dem viden, de kan dele med andre. (Nedklip 2)

Læse-fagklub - del 2

Over en øl interviewer Aslak forfatter Janus Kodal og tegner Jenz Koudahl om tankerne bag deres bøger.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse - del 2)
Jenz Koudahl fortæller om, hvad det er, tegninger kan - og som ord ikke altid kan. Hvad kan børn tåle? Og hvor langt kan man tillade sig at gå, når man “udstiller” børn og voksne i sine tegninger? (Nedklip 3)
Janus Kodal fortæller om bogen “Din far får tæsk”, og hvorfra han henter inspirationen til emnerne og moralen i sine bøger. (Nedklip 4)

KonteXt

Alinea Live er taget til Vipperød Skole, hvor Aslak Gottlieb taler med to af forfatterne til KonteXt+, Bent Lindhardt og Marie Teglhus Møller. De taler om at sætte matematikken i en meningsfuld sammenhæng, som eleverne kan genkende.

Forfatterne gennemgår opbygningen af grundsystemet i både ind- og udskoling og så går 6.e i Dagli’Brugsen for at arbejde med matematik.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Bent Lindhardt fortæller om, hvordan kapitlerne i KonteXt+ er bygget op på en enkel og overskuelig måde. (Nedklip 1)
Marie Teglhus Møller fortæller om, hvordan KonteXt+ er tilrettelagt, så undervisningen tager udgangspunkt i virkelige situationer, som fx at skulle handle ind. Vi møder også familien Tal og taler om regnestrategier. (Nedklip 2)
Vi skal finde matematikken i den virkelighed og hverdag, eleverne befinder sig i. Det øger sandsynligheden for, at de forstår det, de lærer, og at de oplever det som meningsfuldt. (Nedklip 3)

Format

Alinea Live er på Skovlyskolen i Holte, hvor Aslak Gottlieb ser nærmere på grundsystemet Format sammen med forfatter Stine Dunkan og matematiklærer Klaus Petersen. Sammen med sine elever i 7.b arbejder han med formatkassen og formatværkstederne fra MitFormat.dk.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Forfatter Stine Dunkan fortæller om værkstedsundervisning, og vi ser eleverne arbejde med opgaver ude i skolegården. I værkstedet skal de efterfølgende reflektere over det, de har lært. (Nedklip 1)
Hvorfor giver det mening at arbejde med konkrete materialer, når man arbejder med brøker og decimaler? Vi ser eleverne arbejde med de konkrete materialer i Format. (Nedklip 2)
Vi ser nærmere på opbygningen af undervisningen med udgangspunkt i “Skydeskiven”. (Nedklip 3)
Formatkassen til udskoling pakkes ud - hør hvordan du arbejder med konkrete materialer i undervisningen. (Nedklip 4)

Matematrix

Alinea Live er på besøg på Kratbjergskolen, afdeling Ravnsholt, hvor Aslak Gottlieb besøger 3.b og 8.a, som arbejder med øvelser fra grundsystemet Matematrix.

Se med og hør to af forfatterne Lone Kathrine Petersen og Tomas Højgaard Jensen fortælle om det populære matematiksystem - og bliv klogere på, hvordan du kan arbejde med Matematrix i indskolingen og i udskolingen.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Forfatterne fortæller om, hvordan du kan arbejde med timeglasmodellen, så den skaber overblik for både elever og forældre. (Nedklip 1)
Forfatter Lone Kathrine Petersen fortæller om matematisk modellering. (Nedklip 2)
8.a.’s matematiklærer Frank Bjerre Hellerup underviser eleverne i overslagsberegninger - hør ham fortælle om, hvordan hans matematikundervisning typisk ser ud. (Nedklip 3)

Yes we can

Hvad skal der til for at lære engelsk i 1. klasse? Denne udgave af Alinea Live handler om grundsystemet, der får eleverne til at sige Yes we can! Aslak Gottlieb taler med forfatter Louise Holst Tollan og lektor ved UCC Robert Lee Revier.

Grundsystemet Yes we can’s digitale “PosterRoom” giver eleverne mulighed for at være medskabende og øger deres ordforråd. I udsendelsen arbejder 1. klasse fra Brøndby Skole med systemet.

Til slut er der paneldebat om engelsk i indskolingen.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Louise Tollan fortæller om et spil i Yes we can, der hjælper eleverne med at tilegne sig et godt ordforråd. (Nedklip 1)
Vi får en kort introduktion til Yes we can og hvad systemet indeholder. Og så tager vi et kig på systemets “PosterRoom”, og hvordan der arbejdes med en kombinationen af analogt og digitalt materiale. (Nedklip 2)
Hør om “det digitale rum”. (Nedklip 3)
Fokus er her på de elever, som allerede har to sprog inden de skal lære engelsk. Hvordan kan de digitale ressourcer bruges til at samarbejde med forældrene? (Nedklip 4)

Momo

Alinea Live og Aslak Gottlieb er taget til Berlin for at se nærmere på det tyske grundsystem Momo sammen med forfatterne Jacob Chammon og Lore Rørvig.

Se med, og bliv klogere på, hvordan du skaber dialog og aktiviteter i tyskundervisningen. Tre af Jacobs danske elever fra Deutsch-Skandinavische Gemeinschaftsschule bliver derefter sendt på sproglige missioner ude i byen.

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Hør om Momo og bliv klogere på, hvad der adskiller Momo fra andre grundsystemer til tysk. Momo har fokus på differentiering og individualisering. (Nedklip 1)
I Momo arbejder eleverne projektorienteret i slutningen af hvert kapitel. Her skal eleverne samle og bruge de færdigheder, de har oparbejdet og trænet gennem hele kapitlet. (Nedklip 2)
Sproglig og grammatisk bevidsthed indlæres på en legende og opdagende måde med Momo. De tre elever får en lille udfordring. (Nedklip 3)
Eleverne har fået en opgave med ord og vendinger, der beskriver retninger, man skal gå. Eleverne skal være henholdsvis robot og fører af robotten. Robotten forstår kun tysk. (Nedklip 4)

På sporet af Historien

Alinea Live er taget til Viborg, hvor Aslak Gottlieb taler med forfatterne Maja Lumholtz og lærer René Bank om På sporet af Historien. I udsendelsen går de i fodsporene på Skipper Clement ved Viborg Domkirke og er med på sidelinjen, når eleverne i 5.a fra Kornmod Realskole løser opgaver fra bogen.

Glæd dig!

Læs mere >

< Læs mindre

(Fuld udsendelse)
Eleverne arbejder med, hvordan de forskellige samfundsgruppers magt udvikles i perioden fra 1517 og indtil reformationen i Danmark. (Nedklip)