Læs mere >

< Læs mindre

Arbejd med krig på forskellige måder

Krig er en kompleks størrelse, og det er abstrakt for de fleste og svært for børn og unge både at forstå og tale om. Nu har Alinea og Røde Kors udviklet fem højaktuelle digitale forløb om krig formidlet i lyd og levende billeder - og med masser af personlige og alvorlige, men også dragende historier om og med mennesker, som har oplevet at være midt i verdens værste brændpunkter.

De fem digitale forløb er til 7.-9. klasse og dækker fagene dansk, samfundsfag, historie og billedkunst valgfag.

Et partnerskab mellem Røde Kors og Alinea.

Læs mere >

< Læs mindre

Dansk 7.-9. klasse

Krig og medmenneskelighed 

GRUNDFORLØB

Danmark er en krigsførende nation, og vi hører dagligt om krig og konflikter i medierne. Men hvad vil det egentlig sige at være en del af en krig? Er der regler for, hvad man må og ikke må i en krigssituation? Og hvordan hjælper Røde Kors mennesker i krig? I dette grundforløb skal eleverne arbejde med disse spørgsmål og mange flere.

 

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

Billedkunst valgfag 7.-9. klasse

Kunsten fortæller

Her skal eleverne iagttage, reflektere, analysere og producere et værk. De skal forholde sig til værker, der skildrer forskellige kunstneres vidnesbyrd om krig, og til slut skal de selv arbejde kreativt og æstetisk med deres egen forståelse af krig.

 

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

Dansk 7.-9. klasse

Fotografen og journalisten i krig

Hver dag kan vi både læse om og se, hvad der sker ude i verdens krigszoner. I dette forløb skal eleverne arbejde med krig i ord og billeder, både ud fra hvad andre har set og oplevet, men også med sig selv i centrum. 

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

Historie 7.-9. klasse

Danmark i krig

Danmark var tidligere en fredsommelig lilleputnation. Men siden Golfkrigen i starten af 1990’erne har Danmark deltaget i flere krige. I dette forløb bliver eleverne klogere på fire forskellige krige, og de skal bl.a. møde krigsveteranen Martin Tamm Andersen, der kigger tilbage på sin tid som udsendt.

 

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

Samfundsfag 7.-9. klasse

Krigens regler - også i cyberspace

De sidste mange år har krig fundet sted på tre forskellige slagmarker – til lands, til vands og i luften. Nu er en ny, fjerde slagmark dukket op. Slagmarken foregår i cyberspace. I dette forløb får eleverne en forståelse for, hvordan Røde Kors forholder sig til cyberkrig, og hvordan verden ruster sig til fremtidens våbentyper.

 

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

Et liv i krig

Et liv i krig

Når man er vokset op i trygge Danmark, kan det være svært at forestille sig en barndom i krig. For hvordan er det at vokse op midt i krigens kaos og være på flugt? Og kan man overhovedet starte et nyt liv efter at have oplevet krigens rædsler på nærmeste hold? I danskforløbet Krig og medmenneskelighed møder eleverne Alaa, som er flygtet fra krigen i Syrien og i dag bor i Danmark og går i en dansk skole. Eleverne skal høre Alaas historie om flugten fra Syrien til Danmark, og med udgangspunkt i fortællingen skal de tale om krig og flugt og prøve kræfter med at producere en podcast.

Læs mere >

< Læs mindre

Med udgangspunkt i Alaas flugtrute
 fra Syrien til Danmark, skal eleverne
blandt andet sætte ord på, hvad
detvil sige at flygte fra krig.

Læs mere >

< Læs mindre

"God fotojournalistik skal 
ikke besvare spørgsmål, 
den skal stille spørgsmål

Jan Grarup

Læs mere >

< Læs mindre

Krigsfotografen Jan Grarup

I danskforløbet Fotografen og journalisten i krig skal eleverne blandt andet møde Jan Grarup, som er en af de mest prisvindende krigsfotografer, vi har i Danmark.

SE FORLØB

Læs mere >

< Læs mindre

 

 

Book et Røde Kors-oplæg

Som led i jeres arbejde med Alineas forløb kan I som skole booke en frivillig foredragsholder, der kommer ud og fortæller om krig og om at være på flugt.

 

Læs mere om mulighederne i netop jeres by og book direkte via Røde Kors.: www.rodekors.dk/foredragsholder 

Læs mere >

< Læs mindre

Fotos: Ali Yousef/ICRC, Getty Images, Mortvedt/ICR, Mari Aftret/ICRC, Baydoun/ICRC, Rasmus Flindt Pedersen, Daniel Hjorth.

 

Illustration: Anna Wied

Læs mere >

< Læs mindre