"Folkeskolen"
2011-01-01
Hæfte nummer 14 i Alineas "Scoop"-serie giver et nuanceret bud på filmens potentialer
Film er en genre med mange underkategorier, og som konstant udvider spektret. Hæfte nummer 14 i Alineas "Scoop"-serie giver et nuanceret bud på filmens potentialer. Det handler om langt mere end tema og konklusion - snarere om sammenhængen mellem form og indhold. Og med udgangspunkt i et medie, eleverne har et godt greb om, er muligheden for indsigt stor. I de to foregående numre blev der arbejdet med henholdsvis "Fiktion og fortolkning" og "Fakta og forståelse".
Bind 14 sælger sig selv på spørgsmålet om fiktion og faktas tilknytning til hinanden: Hvordan ser virkeligheden i virkeligheden ud? Det kalder på refleksion. Forholdet mellem "objektivitet" og "subjektivitet" er i høj grad noget, de store elever kan få interessante samtaler ud af, især med filmen som reference. Og med forsættet om at det udvalgte stof motiverer åbenhed i svar og medskabende tekstarbejde, er der hobevis af udfordringer for eleverne.
I materialet, som består af både elevbog og vejledning/kommentar til læreren, præsenteres vi ikke bare for film, men også for billeder og tekster til at spejle dem i. Forudsætningen for at nå frem til større forståelse er diskussion og dialog. Det er med andre ord eleverne, som langt hen ad vejen selv skal opdage og erfare, hvordan den filmiske oplevelse forøges i "samspil og modspil". I den proces er det lærerens opgave at vejlede og skabe plads for den altafgørende refleksion.
På Elevunivers.dk findes desuden en elektronisk værktøjskasse som inspiration og supplement til arbejdet.