Gå til hovedindhold

"Vi snakkede jo slet ik' i to minutter"

Det har været svært for Sofia Aalund Gehlert og Signe Fisher-Mogensen at få armene ned, efter de vandt Alineas bogkonkurrence. Ligesom elever fra hele landet indsendte de en idé til en bog, som de syntes manglede på biblioteket. Deres idé blev valgt, og nu er fantasyromanen Skyggeskoven - Begyndelsen landet.

Sofia og Signe

”Vi snakkede jo slet ik´ i to minutter. Vi var begge helt mundlamme. Og fuldstændig målløse,” griner Sofia Aalund Gehlert. Ved første øjekast kan det være svært at forestille sig de to piger fra Randers Realskole være mundlamme. Snakken løber hurtigt afsted, og man skal holde tungen lige i munden for at følge med. Den mundlamme scene udspillede sig, da dansklærer Marianne Ranch afbrød matematiktimen for at fortælle, at 5.C havde vundet Alineas bogkonkurrence. I efteråret 2022 var hele landets skoler inviteret til at deltage i en konkurrence, hvor de skulle indsende et bogpitch til en bog, som de syntes manglede på biblioteket. 

I 5.C gik de ud i grupper for at udvikle bogidéer. Bagefter udvalgte klassen det pitch, som de sammen ville sende ind til konkurrencen. Valget faldt på det pitch, som Sofia Aalund Gehlert og Signe Fisher-Mogensen havde lavet. ”Jeg synes, at det var fedt at få lov til at ’finde på’. Jeg har en stor fantasi, og jeg har også selv skrevet små historier derhjemme,” fortæller Signe Fisher-Mogensen, og Sofia Aalund Gehlert stemmer i: ”Ja, det samme her. Historierne er overalt. En enkelt handling kan inspirere mig til en historie, som jeg kan digte videre på.” Alligevel blev de begge lidt forbavsede, da de opdagede, at deres pitch havde vundet. ”Jeg smilede så meget. Jeg var bare så glad. Og virkelig glad for, at hele klassen bakkede op om det,” fortæller Signe Fisher-Mogensen. 

En pige ved navn Laura
Sofia Aalund Gehlert og Signe Fisher-Mogensen pitchede en historie om en pige, der hedder Laura. Ude i skoven finder hun en magisk, svævende bog. Maria Frantzen Sanko er forfatteren, der har forvandlet pitchet til bog, og sad også i dommerpanelet, der udvalgte vinderpitchet. ”Jeg synes, pitchet var mega fedt. Det skabte stærke billeder med det samme, og jeg havde lyst til at gå i gang med at skrive på stedet. Men det var også et pitch, som gav mig noget spillerum som forfatter. Vi var hurtigt enige om, at det stod stærkt,” forklarer Maria Frantzen Sanko. 

For de to elever fra Randers Realskole var det netop vigtigt, at historien kan fange læseren. Det er dét, der i deres øjne gør en historie god. ”Der skal ske noget. Der skal være spænding, og læseren skal have lyst til at læse videre. Ellers bliver det kedeligt,” siger Signe Fisher-Mogensen, hvor Sofia Aalund Gehlert fortsætter: ”Spænding er vigtigt. Hvis der bare sker det samme hele tiden, så flyder historien bare lidt ud.”

Maria Frantzen Sanko er enig i, at en god historie skal indeholde et element af spænding. "Grundopskriften til en god historie er konflikt. Hvis der ikke er en konflikt, så er der ikke fremdrift i fortællingen. Og så skal der være en hovedperson, som vi hepper på. Hovedpersonen må gerne have nogle mangler, da det gør karakteren menneskelig og relaterbar. Derudover skal historien finde sted i et fedt univers," siger Maria Frantzen Sanko.

 

Jeg synes, pitchet var mega fedt. Det skabte stærke billeder med det samme, og jeg havde lyst til at gå i gang med at skrive på stedet.
 

Maria Frantzen Sanko, forfatter.

 

Ikke i sin vildeste fantasi
For Maria Frantzen Sanko har det været et spændende projekt at forvandle elevernes idé til virkelighed. Men også en udfordring. ”Jeg plejer jo at skrive ud fra mine egne idéer. Men at skrive ud fra andres idé gjorde også, at jeg følte mig forpligtet på en anden måde, fordi jeg ikke ville skuffe. Så jeg panikskrev de første to måneder, indtil jeg måtte tage en dyb indånding og starte forfra. Der er selvfølgelig en usikkerhed, når det er en andens idé. Jeg måtte føle mig frem og prøve at slå koldt vand i blodet. Jeg har aldrig prøvet det her med, at der stod nogen og ventede på, at jeg blev færdig med bogen. Det kunne godt give nogle kuldegysninger,” fortæller Maria Frantzen Sanko. 

For der har nemlig været nogen, der har stået og ventet: Sofia Aalund Gehlert og Signe Fisher-Mogensen. Glæden ved at være en del af bogprojektet lyser ud af de to piger, der har været spændte på at se deres idé blive til en rigtig bog.  ”Jeg havde aldrig forestillet mig det her,” siger Signe Fisher-Mogensen, og Sofia Aalund Gehlert stemmer i: ”Vi har aldrig prøvet at få skrevet en bog, så det bliver svært at skuffe os. Vi lavede med vilje pitchet åbent, fordi forfatteren jo også skulle have det sjovt. Hvis hun har taget nogle kunstneriske friheder, så gør det jo også historien endnu mere spændende for os.” Maria Frantzen Sanko har netop taget nogle kunstneriske friheder og har i sit skrivearbejde sat fokus på udvalgte dele fra vinderpitchet. ”Der er nogle ting, som vil være anderledes fra deres pitch. Men det ville jo heller ikke være sjovt, hvis jeg bare gjorde lige præcis, hvad eleverne havde sagt. De skal jo også blive overraskede,” siger Maria Frantzen Sanko. Overraskede blev de helt sikkert. De tabte begge kæben, da de hørte, at deres bogpitch bliver til en serie. ”Seriøst? Det havde jeg aldrig regnet med det her. Jeg ville seriøst låne Skyggeskoven på biblioteket, selvom jeg ikke havde været en del af projektet,” udbryder Signe Fisher-Mogensen.

Skyggeskoven
Sort Læseklub

Skyggeskoven - Begyndelsen

Skyggeskoven - Begyndelsen  handler om tvillingesøstrene Bianca og Nora. Deres storesøster Laura er død i en bilulykke ude i skoven. Det er i hvert fald, hvad folk siger. At Laura døde. Selv Noras tvilling Bianca er overbevist om det. Nora ved, at det ikke passer. Hun ved, at Laura er i live. Men da hun finder Lauras dagbog, går det op for hende, at det hele er langt større og mere ubegribeligt, end hun havde troet. Og at alt har forbindelse til skoven. Skyggeskoven.